Kezelések

Sürgősségi gyökérkezelés válhat szükségessé a fogbélből kiinduló gyulladások okozta nagyon erős, gyógyszerre nem múló, éjszakát is megzavaró, lüktető fogfájdalom esetén, amelyhez társulhat láz, esetenként arcduzzanat is.


A gyulladásokon kívül különböző fogbalesetek is indokolhatják a sürgősségi ellátást, ilyenek például a fogbelet is érintő fogtörések. Ebben az esetben minden óra számít a fog további sorsa szempontjából, akár még a gyökérkezelés is elkerülhető egy ún. vitálterápiás beavatkozássa

Sürgős esetekben már aznapra is adunk konzultációs időpontot, hogy minél előbb enyhítsük pácienseink panaszait és a legmegfelelőbb ellátást nyújtsuk számukra.l. 

 

Az első találkozás a rendelőben minden esetben egy állapotfelmérés, konzultáció, melyet össze lehet kötni egy fogorvosi szájhigiénés kezeléssel.

Egy kitöltendő kérdőív alapján felmérjük a páciens általános egészségi állapotát, hogy személyre szabottan tudjuk ellátni Önt.

Ezt egy fogászati állapotfelmérés követi, amely már a fogorvosi székben egy beszélgetéssel kezdődik a páciens szájápolási szokásairól és a fogazatot érintő szokásairól. A beszélgetést a fogak és a szájnyálkahártya vizsgálata követi.

Ezt követően elkészítjük a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat. A RTG, illetve 3D-s CBCT felvétel készítése elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához és a sikeres kezelés kivitelezéséhez.

A képalkotó felvételek elemzése után kerül sor a részletes kezelési terv kidolgozására.

 

A fogorvos által végzett fogtisztítás alkalmával minden páciensnek személyre szabottan megvizsgáljuk a szájhigiénés állapotát, melyet lepedékfestő oldattal számukra is látványossá teszünk, így közösen meg tudják beszélni a fogorvossal, hol és hogyan tudnak javítani a fogápolási szokásokon, milyen eszközökre van ehhez szükségük.

Az ultrahangos depuráláson (fogkőeltávolításon) kívül kézi tisztító eszközökkel is áttisztítjuk a fogakat, íny felett és íny alatt is.

Lehetőség van a tisztítást egy speciális homokfújással is kiegészíteni, amely szépen eltávolítja a fogakról az elszíneződéseket és különösen ajánlott érzékeny fognyakú páciensek számára.

A tisztítás alkalmával mindig történik egy általános kontroll vizsgálat is és további fogászati teendők megbeszélése.

A fogorvos által végzett fogtisztításra mindenkinek legalább fél évente szükséges járnia, így előzhetőek meg a legkönnyebben a fogazatot és a szájnyálkahártyát érintő megbetegedések.

 

Kisebb fogszuvasodások, enyhe elszíneződések ellátására a töméskészítést javasoljuk, hogy minél több egészséges foganyagot tudjunk megőrizni, mivel ilyenkor csak a fertőzött, szuvas foganyagot távolítjuk el.

Az esztétikai régióban lévő frontfogaknál és egy széles színpalettából választjuk ki a páciens fogazatához színben és fényáteresztő képességében legmegfelelőbb kompozit tömőanyag árnyalatokat, hogy tökéletes összképet eredményezzen.

A hátsó fogak esetén egy speciális fogszínű üvegionomer cement tömőanyagot használunk, melynek kötése a kompozit tömőanyaggal ellentétben nem érzékeny a nedvességre és nem zsugorodik megvilágításra, így megelőzhető a tömés széli résképződés és mellészuvasodás. Emellett folyamatos fluorid leadással is biztosítja a mellészuvasodás elkerülését.

A fogak nyaki részén kialakult ék alakú kopási felszíneket, behúzódásokat is esztétikus töméssel látjuk el, ezzel visszaállítjuk a fogak megfelelő esztétikáját és megszüntetjük a fognyaki érzékenységet. Az esetek többségében nincs szükség üregalakításra sem, csak a hiányzó fogrészt építjük fel a tömőanyagok segítségével.

 

Több fogfelszínt érintő szuvasodások, korábbi nagy felszínű és mellészuvasodott tömések cseréje, gyökérkezelt fogak védelme esetén fogpótlások készítést javasoljuk, melyeket fogtechnikai laboratóriumban készítenek el a technikusok.

A fogtechnikusok a restaurációknak tökéletes széli záródást és találkozási pontot tudnak kialakítani a szomszédos fogakkal, mivel szájon kívül, lenyomat alapján, laborkörülmények között dolgoznak (minden szögből jól rálátnak a mintára, nincs nyál, számítógépes tervezést is használnak).

A fogpótlásoknál amikor csak lehetséges, digitálisan vesszük a lenyomatokat. Egy scanner segítségével ”lekamerázzuk” a fogakat, így gyorsabbá és kényelmesebbé tehető a kezelés. Ennél a technikánál nincs szükség a szájban megszilárduló gyurmára és a szájba helyezendő kanálra, ami sokaknak hányingert okoz. A digitális technika pontosabb lemintázást tesz lehetővé és sokkal gyorsabb, továbbá a páciens számára is azonnal láthatóvá tehető színes, 3D-s modellt kapunk. A procedúra során nyugtató, halk zenét is játszik a digitális scanner, így igazán kellemesé teszi a kezelést. 

Betétek (inlay-ek, onlay-ek)

A betét olyan nagyobb fogfelszínt pótló restauráció, amely a tömőanyagokkal ellentétben már szilárd állapotban kerül a szájba. Sokkal tartósabb és pontosabb a sima töméseknél, hiszen fogtechnikus készíti el szájon kívül, lenyomat alapján. A fogpótlások közül ez jár a legkevesebb foganyag feláldozásával.

A kezelés két alkalomból áll. Az első alkalommal a fogorvos eltávolítja a szuvas foganyagot, régi töméseket, kialakítja a készítendő betét helyét a fogban, lenyomatot vesz, valamint ideiglenes inlayt készít a fogba. A második alkalomra kb. 1 hét múlva kerül sor, a fogorvos ekkor bepróbálja, ellenőrzi a technikus által elkészített betétet és végleges ragasztóanyaggal rögzíti a fogban.

Gyökérkezelt fogaknál, ha a kezelés során nem volt szükség sok foganyag feláldozására, onlay készülhet. Ez abban különbözik az inlay-től, hogy minden egyes csücskét beborítja a fognak, megvédve azt a törésektől.

Betétet alapvetően kétféle anyagból készítünk.

Az esztétikus betét fogszínű, teljesen beleolvad a foganyagba, ennek az élettartama jó szájhigiéne esetén kb. 10-15 év.

A másik választható anyag az arany, amelynek van egy antibakteriális tulajdonsága, így nem szuvasodik mellé, ennek köszönhetően jó szájhigiéne esetén évtizedeken át megőrizhető a fogban. A preparációkor kevesebb foganyag eltávolításával jár, mint az esztétikus betétek. Hátránya az aranysárga színe.

Koronák

Koronát akkor készítünk, ha kevés a megmaradt ép foganyag, repedezett a zománcfelszín (például korábbi amalgámtömések okoznak a görög vázákhoz hasonló kis repedéseket a fogon), nagyobb elszíneződést kell esztétikailag korrigálni, illetve ha gyökérkezelt fogat szeretnénk megvédeni a töréstől.

A koronák sapkaként borítják be a fogból preparált csonkot.

A kezelés a betétekhez hasonlóan két alkalmat vesznek igénybe. Első alkalommal a fogorvos kialakítja a korona helyét a fogon, lenyomatot és ideiglenes koronát készít. A második ülésre 1 héttel később kerül sor, ezalatt a fogtechnikai laboratóriumban elkészül a kész restauráció. A fogorvos részletesen ellenőrzi a fogpótlás minőségét és végleges ragasztóval rögzíti a fogon.

A koronák anyaga lehet:

Fém-kerámia: A leghosszabb múlttal rendelkező anyagtípus, amelynél fém alapvázra kerámiából építenek esztétikus leplezést. A hátsó fogaknál javasolt a készítése, mert a fémváz széle szürkén áttűnik az ínyszélnél. A kerámia és a fém eltérő fizikai tulajdonságaiból adódóan idővel lepattanhat az esztétikus leplezés és a korszerűbb anyagok nyújtotta lehetőségek miatt ritkán alkalmazott korona anyagtípus.

Hibrid-kerámia: Kevert anyagtípus, amely 80%-ban kerámiát, 20%-ban műanyagot tartalmaz, fémmentes. Magas esztétikát nyújt és a kis műanyagtartalma miatt kisebb rágóterhelést jelent a preparált fogra, így gyökérkezelt fogak végleges koronai ellátására tökéletes megoldás.

Cirkon: Tökéletes esztétikát nyújtó anyagtípus, emiatt különösen az elülső fogak területén előnyös, nem lehet megkülönböztetni a természetes fogaktól. Másik pozitívuma, hogy az íny úgy tud rátapadni a cirkonra, mint a természetes fogra, így a legpontosabb zárást és tisztíthatóságot biztosítja íny alá érő restaurációk esetén is.

Préskerámia: A frontfogak helyreállítására a lehető legtermészetesebb megjelenést biztosító fémmentes anyagtípus, amelyet szintén a legmagasabb esztétikai igényű frontfogak területére készíthetünk.

Hosszútávú műanyag ideiglenes korona: Ezt az anyagtípust meggyengült szerkezetű, gyökérkezelt fogaknál alkalmazzuk rögtön a gyökérkezelés befejezése után, amíg várunk a fog gyógyulására. A puha műanyag nem jelent olyan mértékű terhelést a gyökérkezelt fog fogágyára, zavartalanul tud gyógyulni. Legkorábban fél év után cserélhető egy keményebb anyagú és költségesebb végleges koronára.

Implantátumos cirkónium korona: Implantációs fogpótlásainkra cirkóniumból készül a koronai felépítés.

Héjak

Olyan esetekben, amikor a frontfogak területén esztétikai okoknál fogva mosolykorrekcióra (pl. elszíneződések, tengelyeltérések, kisebb szuvasodások, éli kopások esetén) van szükség és ezt a lehető legkevesebb foganyag feláldozásával szeretnénk elérni, héjat készítünk. Ezek olyan magas esztétikájú anyagból (cirkonból vagy préskerámiából) készülő restaurációk, amelyeknél csak egy nagyon vékony réteget kell eltávolítani a saját foganyagból, így a legkonzervatívabb esztétikai korrekciónak minősül.

 

A magas esztétikai igényű frontfogaknál korona vagy héjkészítés esetén arra is van lehetőség, hogy előzetes preparáció nélkül a páciens a saját szájában kipróbálhassa, milyen lenne az elkészítendő restauráció.

Ilyenkor digitális scanner segítségével 3D-ben letérképezzük a fogakat, emellett mosolyfotót is készítünk. A 3D-s digitális modellen fogtechnikus kolléga bevonásával megtervezzük a páciens leendő fogsorát (a fogak alakját, színét, egymáshoz való helyzetét), majd a számítógépes tervezet alapján műanyagból nyomtatott minta készül. Ennek felhasználásával a rendelőben ideiglenes fogpótlást csinálunk, amelyet ideiglenes ragasztóval ráragasztunk a páciens fogsorára, így még bármilyen foganyagveszteséggel járó preparáció előtt megtekinthető, hogyan nézne ki majd a végleges fogsor. Amennyiben a páciens elégedett a tervezett pótlásokkal, megtörténik a preparáció és a mintának megfelelő végleges restauráció készül.

 

Olyan esetekben, amikor egy nem nálunk gyökérkezelt fogra tervezünk fogpótlást, ellenőriznünk kell a gyökértömés minőségét, hogy biztosan egészséges fogra kerüljön rá a restauráció.

Ezt mikroszkópos nagyításban, abszolút izolálásban vizsgáljuk meg.

Abban esetben, ha a gyökértömés tiszta és nem látunk fertőződésre utaló jelet, lenyomatot tudunk venni a tervezett fogpótláshoz.

Sok esetben azonban azt tapasztaljuk, hogy a korábbi gyökértömés fertőzött, ilyenkor a normál esetben szép lazacrózsaszín gyökértömőanyag barnásan, esetleg feketésen elszíneződik. Ilyenkor a fogpótlás készítésével még várnunk kell és újra gyökérkezelnünk kell a fogat, ezt revíziónak nevezzük.

 

Gyökérkezelés során eltávolítjuk a fog belsejében lévő kocsonyás állományt (pulpát), amely főleg erekből, idegekből és immunsejtekből áll; majd kémiai és mechanikai tisztítással egy kónuszos tölcsért formálunk a gyökércsatornákból, amiket hermetikusan lezárunk egy speciális gyökértömő anyaggal.

A legfőbb ellenségeink a baktériumok, tőlük kell alaposan megtisztítani a fog belsejét és végül olyan lezárást biztosítani a fog számára, hogy ne tudjanak visszajutni a fogba és visszafertőzni azt.

A kezelések legtöbb esetben két alkalmat vesznek igénybe, 2×2 órásak, így kényelmesen és nyugodt hangulatban telnek. Az első kezelés végén egy gyógyszeres tömést teszünk a fogba, amit 1-9 hétig hagyhatunk benne, hogy ez idő alatt tovább fertőtlenítse és gyógyítsa a megbetegedett szöveteket. Ezt a gyógyszert nem csupán ideiglenes tömőanyaggal zárjuk- mivel egyrészt az kieshet, másrészt átjutnak rajta a nyálban lévő baktériumok -, hanem végleges tömőanyaggal is, így tökéletesen megvédjük a gyógyuló területet a visszafertőződés lehetőségétő; ez számítógépes hasonlattal élve olyan, mint a biztonsági mentés.. A második alkalomra általában 4-6 hét után kerül sor, ekkor készül el a végleges gyökértömés.

A gyökérkezelések zsibbasztásban történnek, így biztosítjuk pácienseinknek a fájdalommentességet.

A korszerű gyökérkezéshez nélkülözhetetlen, hogy steril környezetben dolgozzunk, így minden kezeléshez abszolút izolálást (azaz kofferdam izolálást) alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy egy gumilepedővel elkülönítjük a kezelendő fogat. Így egyrészt az ínyváladékból, nyálból sem mehet a fog belsejébe baktérium, másrészt a számos fertőtlenítőszerből sem jut ki semmi a szájüreg szövetei közé.

Számunkra a sterilitás elsődleges fontosságú, így minden páciensnél vadonatúj gyökérkezelő tűket használunk, amelyek a páciens sajátjai, így nem viszünk át fertőzést egyik betegből a másikba.

Sokszor felmerülő kérdés, hogy a 2 óráig tartó gyökérkezeléseknél hogyan lehet végig nyitott szájjal maradni. Mi erre is kitaláltunk egy szuper taktikát: egy biteblock-nak nevezett ráharapókát illesztünk a páciensek fogsorai közé, így arra rátámaszkodva nem kell izomból nyitva tartani a szájat, akár el is lehet aludni kezelés közben.

A gyökértömés elkészülése után minél hamarabb egy minden fogcsücsköt beborító restaurációt kell készíteni, hogy megvédjük a gyökérkezelt fogat a töréstől. Ez a megmaradt foganyagtól függően lehet onlay vagy hosszútávú ideiglenes műanyag korona, melyet fél év múlva cserélhetünk végleges koronára.

 

A gyökérkezelés akkor lesz sikeres, ha a legfőbb ellenségeinktől-a baktériumoktól-meg tudjuk tisztítani a fogat, valamint olyan gyökértömést és koronai lezárást készíteni, amely megakadályozza a kórokozók további szaporodását és visszajutását a fogba. Amennyiben ezt valamilyen oknál fogva nem sikerül biztosítani, a baktériumok visszafertőzik a fogat és gócként funkcionálva terjedhetnek a véráram által.

A sikertelen gyökérkezelés fogászati gócként minősül, amely számos gócbetegség forrása lehet. Ilyenek például a különböző bőrbetegségek, hajhullás, koraszülés, ízületi gyulladások, belső szerveket érintő gyulladások. A baktériumok akár a szívbillentyűkre is kiülhetnek. A gócbetegségeket csendes ellenségnek is nevezik, mert krónikus folyamatok, általában tünetszegények vagy tünetmentesek. Ilyenkor nem fáj a fog, csak valamilyen más szisztémás tünet van.

A gyökérkezelés sikertelensége CBCT-felvétellel diagnosztizálható. A radiológia tüneten kívül előfordulhat az érintett fog kopogtatási és ráharapási érzékenysége, pattanásszerű váladékozó duzzanat az ínyen.

Egy sikertelen gyökérkezelés hátterében több ok is állhat, például a fog egyedi anatómiájából adódó nehézségek (többszörösen görbült csatorna, fel nem tárt járulékos csatorna, seprűszerűen elágazódó csatorna a gyökércsúcsnál)-melyeket fogászati mikroszkóp nélkül nem lehet látni-, rövid gyökértömés, túltömés, betört műszer, perforáció, nem megfelelő koronai helyreállítás.

A problémás fog újragyökérkezeléssel, azaz revízióval meggyógyítható. Ilyenkor a fogból eltávolítjuk a baktériumok által fertőzött régi gyökértömést, megkeressük a feltáratlan csatornákat, kijavítjuk az esetleges hibákat, majd alaposan áttisztítjuk a gyökércsatornákat és hermetikus lezárást biztosítunk egy speciális gyökértömő technikával (vertikális kondenzáció).

 

A gyökérkezelés egy visszafordíthatatlan folyamat, melynek során a fog vitalitása elvész, számos negatív következményt vonva maga után. A nem élő fog kiszárad, elszíneződik, elveszíti immunvédekező-képességét és ozmotikus reflexét, így esendőbb lesz törésekre és bakteriális fertőzésre, mely végső soron a fog elveszítésével járhat. Egy vitális fog mindig jobb, mint egy gyökérkezelt fog.

Mindig törekszünk a fogat életben tartani, ameddig csak lehetséges.

Nagyon mélyen szuvas-de még élő-fogaknál, valamint a fogbelet is érintő balesetes fogaknál speciális regeneratív anyagok alkalmazásával elkerülhető a gyökérkezelés.

Amennyiben a szuvasodás mélysége nagyon megközelíti a fogbelet (pulpát), de az még nem nyílik meg, akkor egy magas ásványianyag tartalmú töméssel érjük el a fog keményszöveteinek regenerálódását.

A fogbél megnyílásával járó esetekben MTA (Mineral Trioxide Aggregate)-val fedjük a pulpasebet és fedőtöméssel zárjuk a fogat. Az MTA egy speciális bioaktív cement, amely regenerációra és keményszövet termelésre serkenti a sejteket.

Vitálterápiáinkat abszolút izolálásban és mikroszkópos diagnosztika keretein belül végezzük, hogy semmilyen kórokozó ne érhesse el az esetlegesen megnyíló fogbelet és megőrizzük annak sterilitását. A mikroszkóp nagyításának köszönhetően csak annyi foganyagot távolítunk el, amennyi valóban fertőzött, így több saját foganyagot őrizhetünk meg. A nagyítás azért is előnyös, mert a fogbél megnyílása esetén pontos diagnózist tudunk mondani annak állapotáról.

 

A gyökércsúcs rezekció egy olyan szájsebészeti beavatkozás, amikor a foggyökér csúcsa eltávolításra kerül, majd a megmaradt részt speciális regeneratív anyaggal, MTA-val zárjuk le.

Erre akkor van szükség, amikor egy minden szempontból jól kivitelezett gyökérkezelést követően sem múlik el a gyökércsúcs körüli gyulladás, amit a CBCT-felvétel is igazol.

A fog eltávolítását elkerülő utolsó lehetőség a gyökércsúcs amputációja. Ilyenkor eltávolításra kerül a foggyökér csúcsi részén elhelyezkedő, seprűszerű csatornarendszer, ami a gyulladás fennmaradását okozta.

Kezeléseinket szájsebész kollégával közösen, mikroszkópos nagyítás mellett végezzük.

 

Rendelőnkben különösen fontosnak tartjuk, hogy már az első látogatástól jó élmény legyen a fogorvoshoz járás, hiszen ez egy életre meghatározza a szájüregi egészségünk állapotát.

Már az első tejfogacskák megjelenésétől ajánljuk a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket, így nem csupán megelőzhetőek a fogászati problémák, hanem kialakul a gyermekekben egy pozitív hozzáállás a rendelői környezethez és nem félelemmel gondolnak a fogászati beavatkozásokra.

Nálunk az első alkalom egy rendelői ismerkedés, melynek keretein belül játékosan megismerkedünk a fogorvosi rendelő berendezéseivel és eszközeivel, majd együtt megfestjük a lepedéket és alaposan fogat mosunk.

A frissen előtört maradófogakat mégbarázdazárással látjuk el, ezzel megelőzhető a szuvasodásra esendő, bonyolult rágófelszínek korai romlása.

Rendelőnk tejfogak gyökérkezelésével is foglalkozik, amivel elkerülhető a foghúzás. Természetesen ez is fájdalommentes.

Mindig nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a gyermekekkel hogyan kommunikálunk és pozitív élményként tapasztalják meg a fogászati beavatkozásokat. Pl. nem mondjuk ki, hogy „injekció vagy szuri”, helyette „lufit fújunk, zsibbasztunk, elaltatjuk a fogacskát” kifejezéseket használunk. A fogat nem kifúrjuk, hanem kiradírozzuk a fogmanókat. Van varázslámpánk és bátorságoklevelünk.

 

Sajnos a különböző sportbalesetek, közlekedési balesetek, vagy akár egy egyszerű elcsúszás is súlyos következménnyel járhat fogaink számára, végső esetben a fog elveszítését is okozhatják.

A leggyakrabban az esztétikai szempontból legjelentősebb felső metszőfogak érintettek a balesetek során, így különös jelentőséggel bír ezek megfelelő ellátása.

Fogbalesetek leggyakrabban a gyermekekkel és a fiatal felnőttekkel történnek, amikor a maradófogak teljes érése még nem fejeződött be, így a mielőbbi fogorvosi helyreállítás meghatározza a fog további fejlődését és sorsát.

A legegyszerűbb esetben a fogakat ért sérülés csak a fogzománcot, esetlegesen a fog második rétegét – a dentint- érinti. Ilyenkor élpótlást készítünk, több különböző árnyalatú és fényáteresztő tulajdonságú kompozit tömőanyaggal építjük fel a hiányzó fogrészt, hogy visszaadjuk a fog eredeti esztétikáját és funkcióját. Nagyobb foganyagveszteséggel járó esetekben koronával, vagy csupán a fog ajak felőli felszínét borító héjjal állítjuk helyre a fogat.

Komplikált traumának nevezzük azokat az eseteket, amikor a törés érinti a fogbelet- a pulpát-is. Ezen esetben elsődleges célunk a fog életben tartása ún. vitálterápiás beavatkozással. Ennek sikerességét nagyban meghatározza a baleset és az ellátás között eltelt idő, így már a traumát követő órákban fogorvoshoz kell fordulni. A vitálterápia abszolút izolálásban és mikroszkópos nagyításban történik, így meghatározható a sérült fogbél állapota. Alapos fertőtlenítést követően egy speciális, fogelszíneződést nem okozó regeneratív anyaggal fedjük a pulpasebet, melyet fedőtöméssel zárunk le.

Amennyiben a fog életben tartására nincs már lehetőség (pl. napok, hetek teltek el a trauma és az ellátás között), a fog megtartásának érdekében gyökérkezelni kell a fogat.

A balesetben meglazult fogakat sínezéssel stabilizáljuk. Ilyenkor a fogakat a szájüreg felőli felszínükre ragasztott fémdróttal kötjük össze egymással, hogy csökkentsük az egyes fogakra jutó erőhatásokat.

Baleset során előfordulhat, hogy a fog kiesik a fogmederből. Ilyenkor is van még lehetőség a fog megmentésére és fogmederbe visszahelyezésére a megfelelő körülmények biztosításával és azonnali fogorvosi beavatkozással. Rendelőnkben kapható „SOS Zahnbox” néven olyan tápoldatot tartalmazó dobozka, amelyben a kiesett fog vagy fogdarabka megfelelő, tiszta környezetben tárolható a fogorvos felkereséséig és jelentősen megnöveli a fog visszahelyezésének (replantációjának) esélyét.

 

A fogak tartószerkezetét érintő fogágybetegség és a fogakat érő sérülések következtében a fogak meglazulhatnak, ilyenkor sínezéssel adjuk vissza a stabilitásukat. A fogak szájüreg felőli felszínére kompozit anyaggal felragasztott fémdrót segítségével a mobilis fogak egységbe foglalhatóak, így a különböző irányból érkező erőhatások nem egyesével érik a meglazult fogakat, hanem megoszlanak az egységbe foglalt fogak között, így csillapítva érik az egyes tagokat és a fogak tartószerkezetét.

 

Minden fog megmentésére törekszünk, ám ha erre sajnos már nincs lehetőség, akkor a legvégső esetben a fog eltávolítása a megoldás. 

Általában nem kap elég figyelmet, ám különösen fontos a rossz helyen/rossz irányban növekvő bölcsességfogak mielőbbi eltávolítása. A legfőbb probléma ezekkel a fogakkal az, hogy nem tudnak megfelelően előbújni, viszont törekszenek rá, ezáltal képesek az előttük elhelyezkedő 7-es fog elhalását, begyulladását, külső felszívódását okozni. Sok esetben már gyökérkezeléssel sem menthető meg ez a fog és ki kell húzni. Az ilyen problémát okozó bölcsességfogakat leginkább képalkotó felvételekkel (rtg, CBCT) ismerhetjük fel.

A szájba előtört bölcsességfogak eltávolítása akkor is javallt, ha nincs vele szemben fogpárja. A rágás során egymással érintkező alsó-és felső fogpárok tisztítják egymás rágófelszínét, ezzel elkerülve a rágófelszín barázdáinak szuvasodását, így a rágópár nélkül maradt fogak barázdarendszere nagyon esendővé válik fogszuvasodásra.

Jelentkezzen be most rendelőnkbe!

BEJELENTKEZÉS ONLINE
BEJELENTKEZÉS TELEFONON

Vélemények

Gabriella Major

Maximális odafigyelés és kedvesség! Én és a fehérköpeny szindrómám 🙂 teljesen meg van elégedve a szolgáltatás minőségével, munkatársak szakértelmével és türelmével! Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek!

Balázs Marosfalvi

Professzionális és figyelmes fogászati rendelő!
A legújabb technológiákat alkalmazzák, és a sok éves kiváló szakmai tapasztalatuknak köszönhetően kiemelkedő szolgáltatást nyújtanak. Különösen a gyökérkezelés területén bizonyítottan az egyik legjobb választás. Mindenkinek bátran ajánlom!

Tófalvy Péter (Tofi)

Gyorsan kaptunk időpontot, mindenki nagyon kedves volt és rendkívül türelmesen és figyelmesen bántak a lányommal, aki így egyáltalán nem félt a fogorvosi kezeléstől.

Verdes Jánosné

Sajnos nagyon sokáig halogattam a fogászati kezelést, míg akkora gond lett, hogy a korábbi fogorvosom nem tudta megoldani. Az Endocenterhez is szkeptikusan, fenntartásokkal érkeztem, de már az első kezelések után látszott, hogy mennyire profik. Ők maguk, és az eszközeik, gépeik is. Empatikusak, partnerként kezelnek, minden műveletet megbeszélnek a pácienssel is.

Elérhetőség

1132 Budapest, Visegrádi u. 13. 1.em.5.